Sladké raňajky – marhuľové, jahodové, tvarohové a škoricové koláčiky z lístkového cesta

 

Mali sme u nás sestrine deti na prespávačku. Tak popri domácej pizze, som pripravila  hneď už aj raňajky.

Tieto koláčiky sú rýchle a môžete urobiť rôzne druhy pri jednom pečení.

Marhulové a jahodové štvorce sa pripravujú tak, že lístkové cesto si nakrájame na štvorce . Listkové cesto môžeme aj s papierom na pečenie rozrolovať priamo na plechu a  aj nakrájať .Z klasickej rolky lístkového cesta nám výjde 12 kusov. Do stredu na každého  štvorca dáme lyžicu pudingovej plnky, na ňu malú lyžicu džemu a prikryjeme zaváranou marhuľou alebo broskyňou. Pri jahodových netreba dávať džem. Nakrájané jahody pocukríme a pridáme na puding. Okraje potrieme rozšľahaným vajíčkom. Ak by sme chceli spevniť tieto štvorce po okrajoch môžeme ešte pridať pásiky cesta čo nám ostalo. Priložíme aspoň na 2 stranách a opäť potrieme vajíčkom.

Na prípravu pudingovej hmoty si urobíme vanilkový puding podľa návodu na obale ale pridáme viac cukru. Keď mierne vychladne primiešame 1 malú pochúťkovú smotanu a cukor podľa potreby. Nemusíte pridávať smotanu ale puding je viac krémový.

Ďaľšia variácia sú tvarohové taštičky. Urobíme si opäť štvorce na nedáme do stredu tvarohovú plnku (hrudkový tvaroh vymiešame s mliekom pridáme cukor, vanilkový cukor a hrozienka). Štvorec preložíme z jednej strany a vzniknú nám taštičky, ktoré po okrajoch pritlačíme vydličkou. Potrieme vajíčkom a posypeme kryštálovým cukrom.

Výborna je tiež jablková, kde na masle podusíte na štvorčeky nakrájané jabĺčka, pridáte cukor a hrozienka. Plnku necháte vychladnúť a môžete plniť.

Ďaľší druh sú škoricové slimáky. Tie som robila podľa tohto receptu – Škoricové slimáky 

 

 

 

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *