Keď boli deti malé, tak som často robievala domáci jogurt. Neskôr spoznali, že kupovaný, ktorý je poriadne osladený chutí oveľa lepšie, tak som ho prestala robiť. Pred pár mesiacmi som ale opäť začala. Dôvod bol ten, že som si začala vyrábať domáce dresingy na šaláty. Domáce sa nedajú porovnať s kupovanými.

Zrazu som zistila, že domáci jogurt má veľké využitie. Vďaka tomuto jednoduchému receptu som začala byť oveľa kreatívnejšia v kuchyni. Keď máte jogurtu plnú chladničku, hladáte recepty čo s ním. Muffiny, wafle, marinády na omáčky, ovocné smothies alebo len tak na raňajky z ovocím.

Domáci jogurt obsahuje velmi veľa probiotík a je dobrým zdrojom bielkovín.

Recept je veľmi jednoduchý akurát záleží, aké mlieko použijete. Ak používate mlieko pasterizované z obchodu vynecháte prvý krok – pasterizáciu.

Ja kupujem 1l surového mlieka z automatu, ktoré musím najskôr pasterizovať ( zohriať na 72-75 C na 15 sekúnd a nechať vychladnúť na 42 -45C). Keď vychladne, vmiešam doň malý biely jogurt, ktorý si vyberiem z chladničky aspoň 10 min pred miešaním (dávam Bio Selsky biely), Môže byť akýkoľvek a výsledný jogurt by sa mal podobať na základný, ktorý sme použili Ak máte už mlieko pasterizované z obchodu, stačí ho zahriať na 42-45C. Miešajte len lyžicou nie drevenou vareškou. V mlieku ostanú hrudky jogurtu ale to je v poriadku. Nalejem jogurt do 2 umytých zaváracích pohárov, dám do hrnca a prikryjem uterakom. Rúru si vyhrejem na 50 stupnov, vypnem a vložim hrniec. Nechame 5-9 hodín v rúre. Ja si ho dávam do rúry na noc a ráno je hotový. V zime keď v kuchyni zima tak po hodine v rúre niekedy zapnem rúru na ohrev este raz do 50 stupnov a vypnem. Baktérie potrebuju teplo aby nám vytvorili jogurt ale nie úplen horúco. Poznáte to na výslednom produkte, ak sa Vám jogurt nevytvorí tak nebol dostatočne ohriaty a ak je taký zosekaný , zhrudkovaný tak bola teplota vysoká. Dá sa bez problémov použiť aj taký, len má inú konzistenciu. Ak by ste chceli mať jogurt hustejší, tak sa precedí ešte cez sitko a gázu. Nám vyhovuje takýto priamo zo zaváracieho pohára. Síce je redší a po pár odobratí vytvorí taký vodový zvyšok v pohári ale nevádí to, keďže ho používam v redšej forme.

Pre deti si môžete priďat na dno malých pohárov džem alebo ovocie a takto jednoducho pripraviť zdravý jogurt, kde kontrolujete čo a aké množsvo pidávate.

Vrelo odporúčam skúsiť domáci jogurt. Na internete je veľa dobrých receptov a postupov. Stačí vyskúšať, ktorý systém Vám vyhovuje. Domáci jogurt vydrží v chladničke 2 týždne. Ak robíte jogurt pravideľne nechajte si vždy 2-5 lyžíc jogurtu a použite ho na budúce miesto kupovaného základu. Ja ho pár krát takto použijem a raz za čas kúpim opäť kelínok nového. Postupne budem pridávať recepty z domáce jogurtu. Tešim sa na vaše postrehy a recepty v komentároch.

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *