Cherry Pot Pie – Čerešnový koláč

Recept na klasický americký čerešnový koláč.

Cesto si môžete kúpíť alebo urobiť domáce. Ja som skúšala domáce a bolo výborné akurát na budúce ho musím dlhšie piecť, aby sa viac spodok upiekol. Na slovenské pomery je dosť sladký, ale americké koláčiky, sú už raz také. Plnka može byť jablková, hrušková, broskyňová, podľa toho čo máte po ruke. S vanilkovou zmrzlinou je to topka.

Recept v angličtine nájdete TU

Cesto:

2 1/2 poháre bielej múky

1 vel. lyžica cukru

3/4 mal.lyžička soli

220 g masla nakrajánéhona kocky

5 vel. lyžičiek ľadovej vody  (v prípade potreby aj viac)

Múku, cukor, soľ a maslo rukami vymiesime a pridávame vodu podľa potreby. Utvoríme 2 bochníčky a dáme do chladnčky na 30 min. Po vytiahnutí necháme na chvíľu odpočínúť. Rozvaľkáme a cesto dáme do guľatej formy, ktorú sme vymastili olejom a vysypali múkou. Druhú časť cesta nakrájame a po pridaní plnky ozdobíme vrch koláča.

Plnka:

5 pohárov vykôstkovaných čerešní

1 pohár cukru

1/4 mal. lyžičky soli

3 veľ. lyžice kukuričného škrobu

1 mal.lyžica citronovej štavy

1/2 mal.lyžica vanilkovej esencie

2 veľl lyžice masla

Zmiešame cukor, soľ, kukuričný škrob a pridáme čerešne, esenciu, citr. štavu. Zmes vylejeme do formy s cestom. Na vrch pridáme maslo (malé kúsky vtlačíme do plnky) a prikryjeme druhou vrstvou cesta. Môžeme urobiť rôzne tvary, mriežky….. Vrch cesta potrieme mliekom a posypeme ešte lyžicou cukru. Dáme do rúry piecť na 220 C.  Po 15 min dáme na 180C. Pečieme dokiaľ vrch koláča nezačne hnednúť a plnka pekne bublať.

Hotový podávame teplý s vanilkovou zmrzlinou. Dobrú chuť.

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *