Pŕhľava dvojdomá (žihlava) a jej účinky

Ako som sľubila, pokračujeme v sérii bylinky a ich účinky. Postupne Vám chcem predstaviť liečivé rastliny, ktoré si môžete nazbierať aj Vy. Nie je nad to, ako si popíjať bylinkový čaj počas zimných večerov a nehovoriac, že ušetríte peniaze na kúpu už aj tak drahých čajov. Momentálne sa zbiera žihlava, podbeľové listy, baza čierna, jahodové listy, repík lekársky, lipkavec. Zber byliniek by mal byť počas slnečného dňa a sucha. Po natrhaní ich sušte na papieri alebo na plátne v tmavej suchej miestnosti.

Pŕhlava dvojdomá (Urtica dioica) ľudovo žihlava je bylinka, ktorá má vysoké liečivé účinky. V tomto období sa použiva na prečistenie organizmu. Takže čaj si môžete spraviť zo sušených lístkov alebo aj z čerstvých. Pri čerstvej žihlave čas zaparenie je kratší. Maria Treben uvádza len 1 minútu, ja ju luhujem dovtedy, dokedy čaj nemá príjemnú zelenú farbu tak max 5 minút. Jarná očistná kúra by mala trvať 3 až 4 týždne. Žihlavový čaj by ste mali popíjať počas celého dňa. Je to výborný liek proti únave a vyčerpanosti. Ďaľšie využitie žihlavy je nasledovné: Bráni pri tvorbe ľadvinového a močového piesku, znižuje obsah krvi v cukru, pomáha pri odhlienení dýchacích ciest a žalúdka. Taktiež lieči alergie vrátane sennej nádchy. Určite poznáte výborné úćinky žihlavového záparu na vlasy. Pŕhľava obsahuje taktiež veľa železa. V domácnosti sa používa do polievok a cestovín. Recept na žihlavové cestoviny si môžete vyhľadať v mojich overených receptoch.
Ak Vám nechutí žihlavový čaj, môžete doň pridať mátu priepornú alebo rumanček. Na budúce nasleduje podbeľ liečivý, ktorý na Slovensku pomohol Lukáškovy, keď mal zápal priedšiek.
Obr. je z www.bylinky.biz

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *