Nevychádzajú Vám financie – upravte si rozpočet

Zistili ste, že na materskej dovolenke sa pri jednej výplate horšie hospodári z peniazmi ako predtým? Nepokrývajú mesačné príjmy Vaše výdavky? Alebo chcete ušetriť na letnú dovolenku? Je čas niečo spraviť z vašim rozpočtom.

Kde začať? Určite je potrebné spísať si všetky mesačné výdavky a porovnať ich z príjmamy. Druhý krok je vytvoriť si budget (rozpočet) na mesiac. Budget si rozdeľte do niekoľkých kategórii, aby ste videli, kde môžete ubrať. Napr. keď chodíte na večeru každý týždeň, to je 4 krát do mesiaca, dajte si do rozpočtu kolonku reštaurácie a určite si, že napr. pôjdete len raz za mesiac. V budgete sú kategórie, ktoré môžete znížiť napr. zábava, darčeky, oblečenie, pravidelné chodenie na kávu a pod. Ale sú tam aj položky, ktoré sú nemenné ako napr. nájom. Potom sú položky, pomenujme ich “bolestivé”, ktoré sa dajú znížiť , ale oberajú nás o naše pohodlie ako napr. telefón, satelit, pripojenie na internet. Otázka je či ich nevyhnutne potrebujete. Budget na jedlo je položka, na ktorú by ste si tiež maly dávať pozor. Určite si koľko chcete minúť na mesiac a snažte sa to dodržiavať. Keď máte tendenciu minúť viac cez kartu, vyberte si hotovosť na celý mesiac a každý týždeň miňte len pridelenú čiastku. Ja viem pre niekoho sa to zdá dosť smiešne, ale mám okolo seba veľa ľudí, ktorým to skutočne finančne nevychádza, alebo len nevedia ako môžu zmeniť zabehané stereotypy. Vianočné darčeky sú ďaľšia položka, kde môžete ubrať, ak si s rodinou určíte limit do koľko by darčeky maly byť. Nie je to veľmi romantické, ale v tejto ekonomickej situácii je to niekedy nevyhnutné.
Ale vráťme sa k budgetu. Ak si urobíte rozpočet na mesiac, potom si ho môžete aplikovať na celý rok. Takto zistíte čo môžete očakávať celý rok a uvidíte ako Vám všetko vychádza. Je to jednoduché, príjmy sú väčšinou nemenné a výdavky môžete kontrolovať. Na vytvorenie budgetu sú aj rôzne programy ako je tu v USA program quicken. Ten za Vás mesačne vypočíta všetko. Je napojený na vaše kreditné karty a pri nákupe Vám automaticky zaradí danú položku do Vášho mesačného výdaja. Ako ušetriť pri nákupoch potravín som písala v predošlom blogu, ktorý nájdete pod kolonkou domácnosť a peniaze. Všetky fakty v tomto príspevku sú ako sa tu hovorí “common sence” (úplne logické a samozrejme) , ale môžno pomôžu aspoň niekomu, kto potrebuje upraviť svoju finančnú situáciu.

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *