Doma urobená nepečená, zdravá musli tyčinka / Homemade no bake Granola bar

Here is the original recipe for homemade no bake healthy granola bars. Thanks for text and picture to Freezeyourwayfit.

Ďalší overený recept do zbierky. Veľmi chutná musli tyčinka bez pečenia. Upozorňujem, musíte mať radi arašidové maslo. Pre tých, čo ho neobľubujú niekedy na budúce uverejním ďalší recept na pečené musli tyčinky, kdeho nepotrebujete, tiež sú výborné.

Takže ja som použila ingrediencie, čo som mala doma: slnečnicové, ľanové semienka, otruby, ovsené vločky, Kashi puffs cereálie (na Slovensku by som asi použila nesladené burizóny), sušený ananás, brusnice, vlašské orechy…… Jednoducho, čo máte po ruke a chutí vašej rodine.

Recept uvediem podľa originálu, ale môžete si ho upraviť:

½ pohára neslaných arašidov alebo iných orechov
½ pohára neslaných slnečnicových semienok
1 2/3 pohára hrozienok alebo iného sušeného ovocia
1/3 pohára čokoládových chipsov (nedávala som)
2 poháre ovsených vločiek
¼ pohára pšeničných otrúb (nemusí byť)
2 poháre puffs cereálií  (Kashi puffs, burizóny alebo niečo podobné)
½ pohára krémového arašidového masla alebo iného orechového masla (mandľového)
½ pohára medu
1 malá lyžica vanilkového extraktu
Všetky suché ingrediencie zmiešame v miske. Med spolu s arašidovým maslom zmiešame a ohrejeme v mikrovlnke 1 min. Premiešame a opäť na minútku zohrejeme. (Môžete to zohriať aj na sporáku.) Po zohriatí premiešame a polovicu dáme do pripravenej misky s ostatnými ingredienciami. Masa je lepivá a rýchlo hustne, tzn. snažte sa miešať rýchlo. Potom pridáme druhú polovicu. S masy urobíme jeden bochník (mne sa to akosi nepodarilo) a premiestnime do olejom vymastenej jánskej misy. A začne ten najťažší proces. Masu musíte popritláčať čo najviac, aby sa potom granola nedrobila….. Mne sa to podarilo tak z 80 %. Na budúce skúsim pridať viac medu alebo masla…. Hotovú granolu prikryte a dajte na hodinu (alebo cez noc) do chladničky. Po vytiahnutí, nakrájajte na menšie musli tyčinky. Trocha ťažšie sa krájajú, lebo sú dosť stuhnuté, takže použite nôž s väčšími zúbkami. Po nakrájaní si ich môžete naporcovať na menšie tyčinky  dať do mikroténových sáčkov. Vydržia v chladničke týždeň, taktiež sa dajú zamraziť. (U nás vydržali 3 dni, ale my sme rodinka, kde sa je 24 hodín vkuse….)

Obrázky k celému postupu si môžete pozrieť v originálnom anglickom článku.

Vašim deťom bude určite chutiť nielen na raňajky a Vy budete mať dobrý pocit, že ste urobili niečo pre ich zdravie.

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *