Recept na plnené rožky

DSCN1082Dnes sme mali super nedeľu,  náš druhý ročník  Československého Vianočného pečenia v Charlotte.  Tu je jeden z receptov na krehké rožky. Prebrala som ho z  blogu Somktosom . Boli výborné, ako aj všetky iné recepty, čo sme robili. Postupne ich tu chcem všetky popridávať.
Plnené rožky:
Potrebujeme: 450g hladká múka, 250g maslo,  200ml kyslá smotana, štipka soli
plnka: orechová, maková, hustý slivkový lekvár (čokoľvek, čo máte radi)džem
Všetky suroviny ručne zmiesim v miske (maslo musí byť studené) a na pomúčenej doske vytvarujem bochník. Cesto sa trochu horšie zmiesuje a dosť sa lepí, ale na pomúčenej doske sa to upraví. Pomúčený bochník potom zabalím do priesvitnej kuchynskej fólie a dám najmenej na 12 hodín (najlepšie cez noc) do chladničky. Na druhý deň cesto na pomúčenej doske rozdelím na 8 rovnakých častí, z ktorých vytvarujem malé bochníčky. Každý rozvaľkám do kruhu (približne veľkosti dezertného taniera), radielkom rozdelím na 8 trojuholníkov. Na širší kraj trojuholníka dám trochu náplne a vytvarujem rožtek (rolujem zo širšej strany). Rohlíčky kladiem na plech vyložený papierom a keď sú všetky hotové, tak ich upečiem do ružova. Piekla som na 180° asi 15 minút do bledohneda (riaďte sa svojou rúrou – každá rúra pečie inak). Ešte teplé rožteky obalím v práškovom cukre zmiešanom s vanilkovým.
Poznámka: Do cesta nejde žiadny cukor, kypriaci prášok ani vajce. Rohlíčky sa pred pečením ničím nepotierajú. Tie na foto sú plnené s orechovou plnkou. Pomleté vlašské orechy som preliala vriacou vodou (môžete aj mliekom), tak aby plnka nebola veľmi riedka, osladila (podľa chuti) a ešte krátko povarila do zhustnutia a nechala vychladnúť. Rovnako robím aj makovú plnku.
zdroj: rodinný recept

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *