Domáca strava pre bábetká: Jednoduchá, zdravá a lacná

Naša malá Nadinka už papá kašičky, tak by som sa s Vami rada podelila o niekoľko receptov. Ak sa uvarená zelenina, dá nazvať receptom. Pre Lukáška som výhradne varila doma a nekupovala som žiadne presnedávky. Zdalo sa mi to zdravšie, lacnejšie a bavilo ma to. Pri ňom sme začali už skôr, lebo bol skoro narodené dieťa a hlavne bol stále hladný . Nadia sa veľmi o jedlo nezaujíma, asi preto prespí aj celú noc, tak s príkrmami sme začali tesne pred jej 6 mesiacom.
Ak sa rozhodnete variť pre Vaše bábetko, na internete nájdeté tisíce receptov a rád. Mne sa páčil príspevok jednej maminy,kde píše, kedy a akú zeleninu začať. Článok si môžete prečítať TU. Ja kupujem pre malú organickú (bio) zeleninu a ovocie. Ak nie je čerstvá organická zelenina, kúpim mrazenú. Veľmi dobre na uskladnenie poslúži “kockovač” na ľad. Uvarte si väčšie množsvto a zamrazte. Potom len vylupnite a nechajte rozmraziť, poprípade vložte do nádoby s teplou vodou.
Ja varím ovocie a zeleninu domäkka, takže trošku dlhšie, ako keby som varila pre nás. Po uvarení ju rozmixujem a dám do nádobiek. Zatiaľ Nadinka papala uvarenú mrkvu, sladký a obyčajný zemiak, celozrnú ryžu, fazuľové strúčky, hrach, banán, sušené slivky, červenú repu, jablká, hrozienka, avokádo, dyňu, cuketu.
Veľmi sa mi osvedčili na ráno kašičky, ktoré si môžete uvariť večer predtým. Možete kombinovať pohanku (bucklweet), pšeno (millet), celozrná ryža, ovsené vločky s rôznym ovocím. Jablká, hrušky, hrozienka, figy, sušené ovocie. Stačí rozvariť a rozmixovať a zdravú kašu máte na svete. Neskôr môžete pridať ľanové, sézamové, slnečnicové semienka, škoricu.
O varení pre deti by sa dalo napísať strašne veľa. Taktiež budete počuť zo všetkých strán, čo by ste mali dávať Vašim deťom a čo nie. Naštudujte si túto tému, poraďte sa so svojim lekárom, ale hlavne dajte na svoj inštinkt. Vy predsa viete, čo je pre Vaše dieťa najlepšie.

Related Posts

One thought on “Domáca strava pre bábetká: Jednoduchá, zdravá a lacná

  1. Ahoj mamička, mame doma malú Táničku ma 16 mesiacov. Všetko je v poriadku až na to, že este nemala v ústach nič vareně. Papá materské mliečko, všetkú, zeleninu, ovocie, oriešky, semienka a nebola ešte chorá. O nevarenej strave by sa dalo písať a písať. Ale asi Hipokrates nemal pravdu keď napísal "Nech jedlo je vašim liekom a liek vaším jedlom" alebo "Sme tak živý ako je živá nasa strava" . Mimochodom, nie som nahnevaný na svojich rodičov, že ma napchávali (zdravou!) domácou stravou, lebo v tých časoch, keď som bol ja malý(1960-1980), nemali možnosti najsť nejaké odborné čítanie ohľadne zdravej stravý. Dosť ma trápi, že teraz v takejto dobe plnej informacii, ľudstvo (a mamičky) ešte nezistilo co je pre neho zdravé jedlo. Keď si pozrieme prírodu, tak si vsšimneme, že zvieratá jedia len ich prirodzenú stravu. Keby si dal koňom mäso, tak by ho určite neziedli, alebo psom obilie. Zapamätaj si svet, vsetko čo je varené, pasterizované, konzervované, údené, je mřtve. Ćím viac mŕtveho jeme tým skór zmŕtvieme. Som slovák žijúci v Kanade, som starý otec a som rád že moja dcéra sa naučila odo mňa to, čo som sa ja nenaučil od mojej maminky(veľmi dobrej kuchárky) variť bez variča len nakrájať a servírovať. Nech všetkých čitateľov požehný Boh (Abraháma, Izaka, Jakoba)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *