Spanie dieťaťa od narodenia do 3 mesiacoch – Časť 1

Bábetko spí od narodenia obvykle 12-16 hodín denne, budí sa pribižne každé 2 hodiny. Je to spôsobené ich spacím rytmom, ktorý sa časom mení. Medzi 6 -8 týždňom deti začínajú spať dlhšie v noci ako cez deň, ale ešte máloktoré prespia noc bez budenia. Experti tvrdia, že väčšina detí je schopná prespať noc medzi 3-6 mesiacov života. Myslí sa spanie 5-6 hodin za noc.

Aby ste pripravili deti na lepší spánok tu je pár rád:

1. Sledujte kedy je vaše dieťa unavené
Novorodenci sú väčšinou hore na 2 hodinky a potom začínajú byť unavení. Dajte bábetko spať, keď vidíte prvé znaky únavy. Preťaženie môže viesť ešte k väčšej únave a problémami so spaním.

2.Naučte ich rozdiel medzi dňom a nocou
Prvé dva týžňe má dieťa svoj vlastý rozvrch, ale potom ho môžete naučiť rozdiel medzi dňom a nocou. Cez deň kedykoľvek sa zobudí skúste sa s ním rozprávať, zabávať ho. Zapnite rádio, robte bežne veci ako pranie, umývanie riadu. V noci, keď sa bábetko zobudí nehovorte na ňho, majte stlmené svetlo a skúšajte ho uložiť opať na spanie čo najskôr.

3.Začnite večernú rutinu vášmu dieťatku.
Stanovte si rovnaký čas na prezliekanie, kúpanie, čítanie na dobrú noc…….

4.Naučte Vaše bábetko zaspávať samo.
Už od 6 týždňa dieťa može zaspávať samo. Čo to znamená v praxi? Uložte dieťa do postielky ešte keď úple nespí. Vaše bábetko sa tak naučí zaspávať samostatne a pomôže mu to v ďaľšich mesiacoch. Veľa mám je proti tomuto kroku , lebo chú babo pestovať, kolísať a držať na rukách až kým nezaspí. Je to na každej mame a každé dieťa je individuálne, takže zvolte si metódu ktorá bude vyhovovať Vám. Tak veľa šťastia a ak by ste sa chceli podeliť s nami ostatnými s Vašimi skúsenostmi budem veľmi rada.
V ďaľšej časti budem pokračovať v tom, čo robiť od 3 do 6 mesiacov.

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *