foto z Countryliving

Rady pre záhradkára začiatočníka – príprava semien a plán na výsadbu

Moja povaha sa odzrkadľuje aj v záhradkárskych aktivitách. Som rýchla, nezorganivaná a plánovačka. Semienka som objednávala celú zimu z rôznych stránok, semienkárni, výmenou, dokonca niektoré putovali cez oceán (vďaka známej z USA). Mám ich veľmi veľa. No, predsa dnes pri nákupe som neodolala fialovej cíini a balíku kvietkov, čo ešte medzi tými 200 plus sáčkami nemám. Nevadí semienka si udržujú klíčivosť niekoľko rokov, takže keď neminiete odložte si na budúci rok. Ako vidieť na obrázku, mám v nich svoj vlastný chaos. Ale dnes je deň D, keď ich idem roztriediť. Začala som obálkový systém s označením mesiaca výsevu a miesta: (roľa, skleník, záhrada).

Taktiež môžte vidieť dole môj plán role na papieri, ktorú som si založila na jeseň. Určite nákres budem ešte niekoľkokrát prekresľovať a keď príde k sadeniu, nasadím inak. Ale to nevadí, podstatné je mať aspoň nejaký plán.

S výsevom som začala už v januári zimým siatím do plastových fliaš. Viac info o tejto úžasnej metóde si môžete prečítať TU. Ďalšie výsevy plánujem na budúci týždeň. Chcem vyskúšať semienka siať priamo do sadbovačoch ale aj na okne v priesvitných dózach nechať naklíčiť a potom pinzetou preniesť do sadbovačov. Hlavne tie vzácne, kde v sáčku je malý počet. Na priesady kvetov miešam výsevový substrát, substrát na izbové kvety a piesok. Na zeleninové pridávam ešte kompost. Na povrch som dala Perlit, ale dočítala som sa, že Vermiculit lepšie udržiava vlahu. Takže ten budem používať odteraz (objednala som si ho v aquaristike).

Ak ste záhradkár začiatočník nebuďte vystresovaný tými všetkými metódami a radami. Začnite jednoducho po svojom s tým čo máte po ruke alebo čo Vám pripadá logické a praktické vo Vašej situácii. Hlavné je začať. Držím Vám palce a napíšte mi ak máte otázky alebo postrehy. Foto je z Coutryliving.

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *