Ako som spomínala v predchádzajúcom príspevku budem s Vami zdielať nové metódy, ktoré môžete využiť vo Vašich záhradách alebo na balkónoch.

Dnes som zasiala prvé semienka. Úžastný pocit, ktorý pozná asi každý záhradkár.  Siala som metódou zimného siatia. Princíp spočíva v tom, že sejete semienka do plastových fliaš alebo dóz a necháte ich vonku, aby sa príroda o nich postarala. Každé semienko vie, kedy je čas klíčiť. Keďže sú hore diery na vodu, nie je nutné ani zalievať, možno na jar, keby bolo veľmi sucho, stačí raz za čas. Niekedy v polovici marca niektoré semienka začnú klíčiť. Ideálne je fľaše neotvárať až pokiaľ je čas na výsadbu prvých priesad. Tu hovoríme o priesadách ako kel, kapusta a trvalky a niektoré letničky, ktoré tolerujú aj mierny mráz. Semienka paradajok, uhoriek, dýň a letničiek sa sejú tým istým princípom na  konci marca a začiatkom apríla.

Semena, ktoré sa môžu šiat až od januára do marca: všetky druhy kelu, brokolica, kapusta, kaleráb, karfiol, por, slamienky, špenát, papuľky, echinacie, kokardy, stratonožky, nevädza, maky, sirôtky, zeler.

Paprika je jediný druh, ktorý sa neodporúča siat touto metódou.

Siatie na konci marca a začiatkom apríla: paradajky, uhorky, slnečnice, všetky druhy dýň, všetky letničky.

Výhody tejto metódy sú, že po za siatí  priesady nepotrebujú pozornosť, priesady sú veľmi odolné a silné, keďže sa od začiatku adaptovali vonkajším prírodným podmienkam. Môžte si nasiať len menšie množstvo a viac druhov zeleniny. To znamená sáčok semienok Vám vydrží aj zopár sezón. Výhoda pre tých, čo nemajú j skleník a nemusia mať priesady na parapetách vnútri.

Nevýhody sú tie, že do jari máte na záhrade alebo balkóne plastové fľaše, limitované množstvo priesad z jedného druhu je limitovanou veľkosťou fľaše.

Ak Vás táto metóda oslovila tu je návod. Pripravíme si 2 litrové fľaše alebo väčšie plastové dózy od mäsa, alebo iné vhodné nádoby. Urobíme si diery na dózach  na vrchnej aj  spodnej časti ( cca 6 na jednej) na hriatym klincom, starými nožnicami alebo nožom. Na fľašiach len na spodnej časti, tie sa robia ťažšie  na vrchnej postačí otvor, ale môžte narazeť aj zboku aspoň 2 diery.  Fľaše rozrežeme na polovicu s tým, že necháme kúsok neodstrihnutý, ako vidieť na fotke. Prichystáme si zeminu treba použiť len zeminu na izbové kvety prípadne kompóst jemný a môžte pridať trochu piesku a perlit ale nemusíte. Nepoužívajte výsevnú zeminu alebo záhradný substrát. Do zeminy pridajte vodu zmiešajte a naplňte fľaše a dózy. Stačí 5-10 cm vrstva.  Nasypte semienka nie husto primerane veľkosti nádoby a vložte paličku s označením rastliny. Zalepte páskou. Ak používate šedú, tak len raz okolo, ak tenkú priesvitnú aj dvakrát. Fľašu si označte nezmývateľnou fixou. Postavte na slnečné miesto do záhrady na zem a čakajte na jar. Ak by boli veľké horúčavy, môžte fľaše otvoriť alebo aj poliať, ak by boli ešte veľké mrazy prehoďte cez ne plachtu, alebo netkanú fóliu. Priesadky zo zimné výsevy by sa mali presadiť na trvalé miesto od apríla do mája. V marci budem opäť šiat ďalšiu várku a zdokumentujem Vám aj to ako sa semienkam darí.

Ak z ste mali akékoľvek otázky, kľudne mi napíšte. Takisto ak by ste chceli sledovať moje rôzne pestovateľské pokusy, môžte sa pridať do skupinky na Facebooku s názvom SLOVAKMAMA.

Related Posts

6 thoughts on “Zimné siatie január-marec

  1. Uzasny napad, pocujem prvykrat o zimnom predpestovani vonku. Chcem sa opytat, ci tie flase (nadoby) maju byt uzatvorene vrchnacikom alebo otvorene? Vzduch sa tam predsa dostane cez dierky, ci zarezy. A este mam otazku, ci je vhodne vylozit nadoby s vysiatymi semiackami aj v case ked vonku mrzne alebo radsej pockat s vysevom (alebo aspon s vylozenim) na teplejsi den bez mrazu. Pred mesiacom by som s tym nemala problem ale teraz ked su silnejsie mrazy sa mi to zda taky sok z tepla domova do mrazivej zahrady.

    1. Prepacte ze az tak neskoro odpovedam. Ano flase treba otvorit o hned ked nasejete vylozte von. Pocasie im vobec nevadi sneh, voda mraz pokial nevyklicili. Aby sa vam nestalo, ze ich nechate v byte a zacnu klicit, potom ked ich date von uz by mohli zmrznut kedze to nei je este ten pravy cas

  2. Uzasny napad, pocujem prvykrat o zimnom predpestovani vonku. Chcem sa opytat, ci tie flase (nadoby) maju byt uzatvorene vrchnacikom alebo otvorene? Vzduch sa tam predsa dostane cez dierky, ci zarezy. A este mam otazku, ci je vhodne vylozit nadoby s vysiatymi semiackami aj v case ked vonku mrzne alebo radsej pockat s vysevom (alebo aspon s vylozenim) na teplejsi den bez mrazu. Pred mesiacom by som s tym nemala problem ale teraz ked su silnejsie mrazy sa mi to zda taky sok z tepla domova do mrazivej zahrady.

    (omylom som pridala komentar k inemu clanku – spravne je to k “Zimné siatie v januári a februári”)

    1. Dakujem za komentar. Stuplik nedavajte preteka tym voda. Idealne flaseby boli tie velke siroke na olej alebo destilovana voda. Aletiez som nemala tak false 2 l a dozy musia stacit. UVidime.Ja ich mam vonku od januara snezi prsi svieti… Co som vycitala, tak to je vsetko v poriadku. Tiez sa tesim na vysledok. Este chcem siat paradajky a rozne kvietky letnicky zaciatkom marca. Dajte vediet ako ste dopadli.

  3. Dobrý deň, ďakujem za inšpiráciu, náhodou som našla Vašu stránku a hneď som sa aj rozhodla tento spôsob pestovania vyskúšať. Len mám jednu otázku. Spodok nádoby kde sú semienka vysiate asi musí byť otvorený a tak položený na ploche.? Zopár dóz sa mi podarilo zabaliť do mikrotenoveho vrecúška celé a potom mi napadlo, že to asi musí dýchať

    1. Prepacte ze az teraz regujem nedalo sa mi dostat na stranku. Ano dole treba odtok takze dierky aby ked prsi to nestalo vo vode

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *