Koleus(okrasná žihlava) výsev a pestovanie

Momentálne mám všetky parapetné dosky plné koleusov. Učarova mi táto izbová rastlina. Má nespočetné variácie a je nenáročná na pestovanie. V lete Vám vykúzli krásne kombinácie v kvetináčoch alebo aj v záhonoch.

Ak si chcete vysiať svoje rastlinky, január až apríl sú vhodné mesiace. Výsev je jednoduchý. Použite výsevný alebo substrát na izbové rastliny. Obsah sáčku vysypeme na povrch neprikrývame zeminou. Zalievame rozprašovačom. Keď majú sadeničky aspoň 4 listy, môžeme presadiť do väčších kvetináčov. Koleus je izbovka, ale u nás sa viac pestuje ako letnička. Potrebuje teplo, takže von ich vysádzame až po 18 máji a neskôr.

Ďalší spôsob, ako si môžeme rozmnožiť koleus je odrezkami. Stačí si vybrať cca 5-10 cm odrezok a dať do vody alebo hneď do pôdy. Mne sa lepšie korenia v zemine a ešte pred zasadením ich vložím do zakoreňovača. Po zasadení opäť vyženú z boku mladé výhonky, stačí opäť odstrihúť vrchol a zasadiť. Keď idú koleusy do kvetu, zvyčajne majú málo výživy. Kvety sa odstraňujú aby nebrali výživu ale niektoré si môžte ponechať na semienka. Prihnojovať môžťe hnojivom na listy, ja používam aj výluh z banánových šupiek. Ale zvyčajne ani netreba vôbez za sezónu prihnojovať. Darí sa im v tieni na slnku ale aj v polotieni. Treba vyskúšať rôzne miesta. Krásne sa im darí aj priamo v záhone na záhrade. Ak si chcete prezimovať najkrajšie kúsky, v septembri si nastrihajte výhonky a dajte na zimu do vody. Ja ich dávam do truhlíka a na husto posadím. Taktiež veľké rastliny niekedy prežijú v pivnici alebo na chodbe, kde je dostatok svetla a nie veľká zima. Tu je zopár fotiek mojich minulorčných krások.Už sa teším na ďaľšiu sezónu.

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *