Výborné vegeterianské jedlo – šošovicový koláč

012Čitateľka Peťa mi poslala recept, tak sme ho vyskúšali. Tento koláč bol fantastický. Aj keď ingrediencie  tomu nenapovedajú, nedajte sa odradiť a vyskúšajte.

Originál Petrin recept:

1.(400 gramov) balenie lístkového cesta (na Slovensku je to také štandardné balenie) , 1. menšiu hokajdo tekvičku, 1. kus smotany na šľahanie (250 ml) – smotana sa dá nahradiť aj obyčajným mliekom , 1. vajíčko , 1. veľkú cibuľu, 1. strúčik cesnaku, soľ, korenie (podľa chuti), olivový olej , 1celú šálku a ešte 1/5 šálky šošovice : ja som použila ako odmerku šálku (250 ml). Syr na posypanie ( parmezán, eidam, mozarelu .. podľa chuti)

Postup je nasledovný :

-šošovicu si treba tak na 2-3 hodinky namočiť do vody ( ja som ju mala namočenú celú noc),
-hokajdo tekvičku treba umyť, olúpať a upiecť v rúre do zmäknutia ( potom ju treba popučiť na kašu)
-lístkové cesto ( ja som mala už kúpené rozvaľkané na papieri na pečenie takže som ho len rozprestrela na menší hlbší plech)

– cibuľu som si nakrájala na drobné kúsky a v hlbšej panvici som ju orestovala do zlatista pridala cesnak
– pridala som šošovicu a a hokajdo, podliala som to smotanou ( konzistencia by mala byť nie príliš hustá ani riedka niečo medzi .. )
– túto masu treba trošku podusiť prípadne zredukovať..
– na koniec sa pridá vajíčko a poriadne sa to všetko spolu rozmieša ( soliť a koreniť to môžeš úplne na konci, ja osobne solím a korením priebežne počas prípravy)
– celú túto masu vylejeme na to lístkové cesto a pečieme v rúre na 200 stupňov cca 30-40 min.. záleží od rúry
– po upečení posypeme syrom a trošku pokvapkáme olivovým olejom..
Ako ma poznáte, varím podľa toho, čo mám doma a recepty robím od oka, takže recept som si troška obmenila, dúfam že sa Peťa nenahneváš. Namiesto tekvice som dala sladký zemiak (uvarený a popučený) a použila som pripravené cesto z obchodu (Pie Crust 2 counts) Šošovica  sa mi zdala trošičku tvrdšia, takže na budúce ju plánujem najskôr uvariť a až  potom dať  na cibuľku a dusiť . Záleží aký máte druh šošovice. Odporúčam klasickú lebo oranžová by sa Vám rýchlo rozvarila na kašu…. Po naplnení cesta šošovicou, som ho posypala tvrdým syrom a prikryla vrchnú časť druhým dielom cesta.

Tento recept si dávam do zbierky a zaraďujem ho do našich obľúbených. Petra veľmi pekne ďakujem. Ak máte chutný recept bez mäsa, prosím pošlite rada ho uverejním.

 

 

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *