Tradičné medvedie labky a iné dobroty

(Hosťovský článok od Beáty Dujavovej, obr. je z Dr.Oetker)

Pečiete každý rok osvedčené vianočné pečivo, alebo skúšate stále niečo nové a netradičné? Či už máte rady tradičné recepty, alebo prekvapujete rodinu  niečím novým, máme pre vás niekoľko 100% osvedčených rád, o ktorých ste doteraz  nepočuli. Verte alebo nie, ale vaše tohtoročné koláčiky môžu byť ešte o čosi lepšie.

V prvom rade je dobré už mesiac vopred vedieť, čo budete piecť, pretože niektoré druhy koláčikov potrebujú oveľa dlhší čas na prípravu ako iné. Medzi najobľúbenejšie vianočné pečivo, recepty, ktoré pohladia vaše jazýčky patria určite medvedie
labky, linecké koláčiky, kokosové pusinky, orechové rožky, štrúdle a samozrejme medovníky.

Počítate s tým, že medvedie labky, medovníky a rožky treba piecť už tri nedele pred štedrým večerom, ak majú byť dokonalé? Koláčikom z lineckého cesta a pusinkám stačia dva týždne vopred a štrúdle stačí chystať na poslednú chvíľu.  Ak by ste napríklad medvedie labky nestihli pripraviť včas, situáciu je možné zachrániť tým, že ich dáte na niekoľko dní v
papierovej škatuli na balkón. Teplota však musí byť maximálne 5 °C. Ak podmienky vyhovujú, koláčiky do seba natiahnu vlhkosť zo studeného vzduchu a oveľa skôr zmäknú. Vedeli ste to? Ak áno, dáme vám 5 rád od profesionálov, ktoré ste doteraz  zaručene nepočuli:

1. Keď pripravujete cesto dbajte nato, aby všetky suroviny mali rovnakú teplotu. Aj vajíčka. Cesto bude konzistentnejšie a chute sa lepšie spoja. Potom ho nechajte ešte deň odležať v chladničke.

2. Univerzálna teplota na pečenie cukroviniek je 180  °C. Pri nízkej teplote vyteká z cesta tuk a tvorí sa zákal, pri vysokej rýchlo zhnednú bez toho, aby sa prepiekli.

3. Keď pečiete pečivo s marmeládovou plnkou, pridajte do marmelády ovocnú šťavu a drobky z piškót. Marmeláda vám nevyschne.

4. Ako urobiť rýchlo kvalitný sneh z bielkov?  Pridajte do misky lyžičku octu.

5. Ak chcete fritovať zmrzlinu v lístkovom ceste, musíte fritézu predhriať min. na 240 C. Na nižšej teplote by sa vám roztiekla a nedosiahli by ste požadovaný efekt.

Ak sa zaujímate o ďalšie zaujímavé tipy a triky pri varení, navštívte napr. stránky Dr.Oetker, kde tiež nájdete zaujímavé recepty. Oslaďte vianočné sviatky sebe i celej rodine a pochutnajte si na tradičných i menej tradičných dobrotách ako od babičky.

 

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *