Doma urobený senvičový chlieb z 5 ingrediencíi

Ako viete, Jamie je zvyknutý na sendvičový chlieb, lepšie povedané, nemá rád chleba s tvrdou kôrkou (ja ho milujem). Tak sme minule našli veľmi dobrý, jednoduchý recept na biely sendvičový chlieb. Bol výborný, druhý krát som ho skúšala s celozrnnou múkou, ale musím priznať biely bol oveľa lepší. Ak si chcete urobiť celozrnné pečivo, odporúčam môj overený recept na celozrnné žemle (najlepší čo som zatiaľ vyskúšala).
Recept na biely sendvičový chlieb: 1 pohár je 230 ml

3 poháre teplej vody

1 sáčok sušených kvasníc

1 veľká lyžica soli

1/4 pohára cukru (môžete dať menej)

7-8 pohárov hl.múky

V miske zmiešajte teplú vodu s kvasnicami, cukrom a soľou. Nechajte odpočinúť 5 minút. Ak máte domáci robot, zmiešajte kvások s múkou a máte hotovo. Ak chlieb robíte ručne, postupne pridávajte múku. V originálnom recepte sa píše 7-8 pohárov. Ja som vždy skončila s 8, ale pridávajte posledný pohár opatrne, keď je cesto hustejšie už nepotrebuje ďalšiu múku. Radšej redšie ako hustejšie. Cesto dajte do olejom vymastenej misky a zakryte utierkou. Nechajte na teplom mieste odpočívať 1 hodinu.

Po hodine vyberte cesto, pridajte asi tak 1/4 pohára múky (ja som pridala len trochu, aby sa cesto nelepilo) a pomieste cca 1 minútu. Rozdeľte na dve časti, uložte na olejom vymastený plech (nie veľa oleja) a nechajte odpočívať ďalšiu hodinu. (Mám jednu chlebovú formu a druhý chlieb so dala do normálneho plechu). Je to úplne jedno. Cesto je prichystané na pečenie, keď sa zdvojnásobí jeho veľkosť. Takže cca 1 hodinu.

Rozohreje si rúru na 350 Fahrenheit (180 C) a pečte cca 25 min. Na konci môžete prehodiť na grill na minútku, aby chlieb dostal peknú farbu ale buďte opatrný, tmavne rýchlo. (Nie je potrebné).

Po vychladnutí, chlieb zabaľte do utierky a dajte do mikroténového sáčku.
Takže ako vidíte, recept je veľmi jednoduchý, iba čakanie je zdĺhavé. My ho robíme, keď prší, alebo keď viem, že najbližšie 3 hodiny budem doma. Lukáško veľmi rád pečie a varí tak pre nás to je skôr zábava ako robota. Tak prajem veľa šťastia s týmto receptom a napíšte mi aký recept na chlieb používate vy. Ďakujem.
Anglickú verzia tohto recept nájdete TU. Recept je prebraný z Dailyessentialsanddeals.

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *