Najdite si správnu opatrovateľku pre Vaše dieťa

Ako postupovať pri pohovore s potencionálnou opatrovaťeľkou Vášho dieťata?
V prvom rade sa dohodnite na mieste stretnutia. Prvé stretnutie môžete absolvovať bez detí, ale viac Vám napovie správanie danej osoby okolo Vašich detí. Aj keď táto varianta môže byť trošku namáhavá a stresujúca, hlavne ak máte dieťa, ktoré vyžaduje stálu pozornosť.
Pri prvom stretnuti popíšte Vašu rodinu, hodnoty, metódy výchovy, a Vaše očakávania od opatrovateľky.
V druhej fáze sa pýtajte otázky, ktoré Vás zaujímajú o danej osobe. Otázky by mali byť mierené na spoznanie povahy, záujmov, skúseností s opatrovaním a riešením krízových situácií. Ak má daná osoba predchádzajúce skúsenosti, opýtajte sa jej na predošlú rodinu a určité situácie, ktoré musela riešiť. To Vám môže pomôcť pri rozhodovaní. Ak Vám bude negatívne popisovať jej problémy s bývalou rodinou, treba zistiť podrobnosti danej situácie, aby ste si mohli spraviť objektívny pohľad na vec.
Ak potrebujete strážiť deti v ranných hodinách pýtajte sa na jej ranný režim či je “ranné vtáča” alebo si rada pospí. To platí aj pri opačnej variante pri opatrovaní na večer.
Taktiež by nemala chýbať otazka, čo ju motivuje byť opatrovateľka detí ? Určite sú to peniaze, ale to nie pre Vás vyhovujúca odpoveď.
Pýtajte sa na všetko čo Vás zaujíma, ide o Vaše dieťa a Vy máte právo na výber.
Ak máte pri sebe dieťa taktiež si všímajte, ako sa k nemu správa. Pri prvom kontakte s dieťaťom nie je vhodná priveľká pozornosť (dieťa by sa mohlo vystrašiť), ale určite ani totálna ignorácia Vašeho dieťaťa neurobí na Vás pozitívny dojem.
Na záver:
Riaďte sa Vašim inštinktom, sympatiami k danej osobe a jej skúsenosťami. Ak má referencie od predchádzajúcich rodín určite si ich overte a zistite viac informácii.

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *