Teplé zeleninové prílohy na chladné dni

Ste unavená z tradičných príloh k mäsu? Tiež si myslíte, že k mäsu nepatria len zemiaky na tisíc spôsobov, ryža a knedľa… Ponúkam rýchle recepty z fazuľe, póru a kelu, ktoré budú chutiť aj Vašim polovičkám.
Fazuľa so slaninou.
Uvarte suchú fazuľu (namočte si ju do vody pár hodín pred varením/nie viac ako 24 hodín/), alebo rýchlejšia metóda kúpte mrazenú fazuľu a uvarte. Osmažte nadrobno pokrájanú slaninu a pridajte polovicu cibuľe taktiež nadrobno nakrájanej. Fazuľu odcedťe a pridajte do slaniny a poduste 5 minút. Ochuďte soľou, vegetou a čiernym korením. Takto môžete uvariť aj zelené strúčky, hrach, brokolicu.
Pór po francúzky.
Tento recept mi poradila moja kamoška Janča, ktorá býva vo Francúzku.
Nakrájame pór na 4 cm kolieska. Na panvicu dáme maslo, roztopíme a pridáme pór dochutíme soľou a vegetou. Dusíme na miernom ohni dokiaľ pór nezmäkne. Ešte do horúceho pridáme pochúťkovú smotanu a zmiechame. Čo obsahuje pór, sa môžete dočítať v článku http://zdravie.pravda.sk/nedocenovana-zelenina-por-099-/sk-zvyziva.asp?c=A090106_232130_sk-zvyziva_p42
Kel z udeným mäsom
Na Nový rok je tu tradícia, že sa je listová zelenina, aby boli peniaze v Novom roku a fazuľa aby sme boli zdraví. Tak som našla recept na collard greens, čo chuťovu pripomína náš kučeravý kel. Takže v recepte bolo použité údené morčacie mäso (turky leg), ktoré kľudne môžete nahradiť udenou rolkou alebo zbytkom nejakého udeného čo Vám zostal.
Na olivovom oleji (ja som dala maslo) osmažime nadrobno nakrájaný cesnak dáme udené mäso v celku a zalejeme vodu. Varíme udené do smäknutia. Nakrájame kel alebo collard greens na 4cm pásiky a pridáme do vývaru, ochutíme vegetou. Varíme až pokiaľ collard greens alebo kel zmäkkne cca 30 min.
Vyberieme kel, precedíme dochutíme soľou, pridáme nakrájané udené a zmiechame alebo podávame zvlášť plátok udeného, kel a zemiakovú kašu. Podávajte prílohu vždy teplú.

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *