Lukáškov týždeň očami mamy

Ďaľší týždeň je za nami a opäť sme sa naučili niečo nové. Lukáško bol dobrý chlapec, aj keď jeho kámošovi Vilikovi bral hračky. Svetlý moment bol, že asi dvakrát mu ich ponúkol naspäť, čo sa pred tým nikdy nestalo. Taktiež z tety Anny mal rešpekt a pekne ju poslúchal, keď nás bola navštíviť s jej dievčatami. Momentálne prežívame pekné obdobie, s Lukym je sranda.

Ponúkam Vám tri dôležité postrehy tohoto tyždňa:

1. Sedenie v kúte pomáha!
Keď sa dívam na supernanny, tak sa len smejem, že toto nikdy nemôže fungovať s našim krpcom. Ale, funguje to. Malý už vie, čo je to kút a vždy keď je zlý tak sa ho opýtam, či tam chce ísť. Ak praktizujete túto metódu, nezabúdajte, že je dôležité dieťatu vysveliť prečo je v kúte a odstopovať mu čas. Po uplynutí času mu vysvetlite, prečo tam bol ,vypýtajte si ospravedlnenie, povedze mu , že ho máte radi a dajte mu pusu. Viem znie to všetko dosť divne, ale funguje to a to je najdôležitejšie.
2. Odpočítavanie času pomáha!
Túto metódu začal Jamie. Na začiatku som bola skeptická. V podstate dieťa popredu informujete o zmene, ktorá prichádza. Napr. Malý sa kúpe vo vani. Povie mu: “Lukáško ešte 5 minút, upraceme hračky, pôjdeme von z vaňe, prečítame si knihu a pôjdeme spať.” Za dve minúty mu oznámi, že má ešte 3 minúty a tak ďalej. Nakoniec Luky vie, že ide von a začne sám upratovať hračky a chce ísť von. Predtým, keď sme ho vytiahli z vaňe tak sme ho museli ešte dlho ukludňovať. Tak je to zo všetkým časujem mu kedy prezlečeme plienku, tak keď mu poviem, že má ešte 30 sekúnd prinesie mi plienku a lahne si na prezliekanie. Predým to boli náreky do zbláznenia. Inak z plienkami máme novinku. Malý začal sedávať na našom záchode. Každé ráno sa tam posadí a robí sa, že ciká neodradil ho ani včerajší pád do záchoda. Dnes ráno mi to vysvetľoval svojou rečou a nakoniec povedal “bác”. Tak som pochopila, že naša konverzácia je o včerajšom páde.
3.Chválenie úspechov pomáha!
Ako som spomínala v predchádzajucom článku Luky rád upratuje, rozkladá a páruje topánky. Čítala som, že je dôležité deti chváliť za ich úspechy. Tak momentálne si ukladá všetky svoje chodiace hračky na parkovisko pred dvere. Takže keď niekto zaklope na dvere nie je možne sa predrať cez šóru hračiek, ale aj tak ho chválim. Je to srandovné sledovať ho ako dokáže hodiny prekladať veci z miesta na miesto.
Prajem všetkým krásny týždeň a veľa úspechov. Ak by sa niekto chcel dozvedieť viac o daných metódach ozvite sa.

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *