Blogovanie popri materskej “dovolenke”?

Hosťovský príspevok od Martina, (Rozhladna.sk)

“Mami! Mami! Mami!” Tak toto sú slová, ktoré budia každú maminku (a ocinka) dieťaťa v určitom veku. Asi každý čitateľ (alebo mal by som napísať čitateľka?) tohto blogu to pozná.

Po niekoľkých týždňoch alebo mesiacoch na materskej “dovolenke” si však každá maminka dokáže nájsť čas pre seba. Pre nejakú zábavku alebo sebarealizáciu.

Volám sa Martin Mikláš a v tomto článku nenaučím nikoho upratovať, šiť na stroji ani vyšívať. Činnosť, pre ktorú som sa rozhodol ja, je blogovanie.

Mám stránku rozhladna.sk, na ktorej sa snažím vysvetliť všetko potrebné a zodpovedať otázky ohľadne blogovania. Napríklad odpoveď na otázku čo je blog, ďalej celý seriál článkov o farbách a pravidelne odpovedám i na otázky čitateľov ako napríklad či sa smie robiť reklama cez WordPress.

Ideálne miesto na to, kde začať čítať, je stránka s rovnakým názvom.

Niektorí skúsenejší blogeri si zo mňa robia dokonca žarty, že píšem “ako pre mamičky na materskej”. Po dnešnom príspevku sa môžem pochváliť, že to už nie je iba “ako”…

Celý tento žart ale nevznikol náhodou. V jednom článku som totiž rozoberal veci, nad ktorými sa treba zamyslieť pred založením blogu. Jedným z bodov je i určenie cieľovej skupiny, kde píšem:

Rozmýšľajte od začiatku, pre koho budete písať. Budú to mamičky na materskej alebo skúsení programátori? Muži alebo ženy…

Ja som si dal za cieľ písať pre ľudí, čo majú radi jednoduchosť. Mám rád jednoduché veci, jednoduché slová a jednoduché vysvetlenia. Snažím sa písať tak, aby si z mojich článkov odniesol čo najviac i taký človek, čo bežne s počítačom nepracuje. Jednoducho ak viete napísať e-mail, vďaka mojej stránke budete vedieť i blogovať.

Práve v tom duchu je i môj nový kurz o blogovaní, ktorý začína na mojej stránke práve dnes. Pôvodne som ho chcel urobiť v uzatvorenom kruhu len pre odberateľov môjho e-mailového spravodajcu. Potom som si povedal, že možno nájdem spriaznené duše i medzi pravidelnými návštevníkmi mojej stránky. A to ma doviedlo až k rozhodnutiu spraviť kurz prístupný pre všetkých, ktorí ho stihnú.

Čo myslím tým “stíhaním”? Predsalen som sa rozhodol pre nejaké obmedzenie: Videá budú na internete len jeden týždeň. Príďte teda na rozhladnu načerpať inšpiráciu na blogovanie, pokochajte sa krásou a možnosťami blogovania.

Nech tento príspevok čítate kedykoľvek, je tu stále aktuálna verzia brožúrky o tom, ako si “nainštalovať” vlastný blog. Je to taká koncentrovaná informácia o tom, čo, kde, ako si vybrať a ako postupovať. Tých pár stránok určite nenahradí kompletný kurz, ale určite poskytne aspoň užitočný základ v spojení s informáciami na blogu.

Martin Mikláš je zakladateľom stránky rozhladna.sk, miestom číslo 1 pre blogerov, a snaží sa k blogovaniu pritiahnuť čo najširšiu audienciu. Ak Vás už napadlo, o čo by ste sa mohli podeliť s ostatnými, začnite blogovať už dnes.

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *