Domáca plastelína recept / Homemade play-doh recipe

Lukáško miluje plastelínu. Tak sme si ju vyrobili doma. Anna ďakujem za recept. Odteraz robím plastelínu len doma. Je to super jednoduché a malý má dvojitú radosť, keď ju varíme a keď sa s ňou hráme. Pre Slovenské maminy cream of tartar je vinný kameň.
Tu je recept. Pridala som do nej škoricu, tak krásne vonia.
1 pohár hl. múky
1 v. lyžica oleja
1 nesladená šumienka (kvôli farbe, nemusí byť)
1/4 pohára soli
2 v. lyžičky cream of tartar
1 pohár vody
Zmiešajte všetky suché ingrediencie v hrnci a pridajte vodu a olej. Ohrejte a varte cesto cca 3-5 min. Stále miešajte cesto, postupne hustne až sa začína odlepovať od hrnca. Vypnite sporák a miešajte ďaľšiu minútu. Nechajte vychladnúť a hotovo. Nabudúce pridám o trochu viac múky, zdala sa mi riedka. Naša plastelína je na obrázku červená, pridali sme červenú šumienku bez cukru. Plastelínu po dohraní zabalte do mikroténového sáčku, alebo do kelímka z vrchnákom.
PS. Našla som recept na plastelínu bez vinného kameňa, takže tu je recept z Mimibazaru. Ďakujem Lucka.
For US mom here is recipe for Play doh.
Kool-Aid Play Dough:
1 cup flour
1 tablespoon vegetable oil
1 package unsweetened Kool-Aid
1/4 cup salt
2 tablespoon cream of tartar
1 cup water
Mix flour, salt, cream of tartar and Kool-Aid in a medium pot. Add water and oil. Stir (*KEEP stirring the WHOLE time!) over medium heat 3 to 5 minutes. When mixture forms a ball in pot, remove. (*I turn down the heat a little and keep stirring the ball for approx. 1 min more. It’s heavy work!) Knead until smooth. Put in plastic bag and refrigerate. (*I wait until play-dough it completely cool, otherwise the steam from the heat will make play-doh soggy.)
*I sometimes add more flour if it’s too sticky, but not too much.

Related Posts

2 thoughts on “Domáca plastelína recept / Homemade play-doh recipe

  1. Dnes si Lukasko vymyslel hnedu plastelinu, ze to bude mat ako hlinu do bagra. Takze pridali sme kakao a maly bol happy. Ako malo staci k detskej radosti:)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *