Už tu máme konečne očakávanú jar. Hlásim sa s mojim zimným siatím a postrehmi za posledné mesiace v mojom zahradkárskom svete. Priesadky v plastových flašiach už pekne rastú. Kaleráby, kapusta, farebná nevädza, limonky,slamienky,nechtik,ozdobný mak sú už vonku, ostatné čakajú na teplejšie počasie. Od januára prešli dažďom, snehom, suchom ale prežili. Raz som ich prikryla plachtou, keď už boli priesady vonku a bol v noci silný mráz a možno 3 krát orosila s krhlou, keď som videla, že sú flaše preschnuté. Postupne som dosievala aj inými metódami, ale v princípe všetky sú o tom istom. Vytvoriť skleníkový efekt a nechať zvyšok na prírodu. Veľkú priesvitnú krabicu som naplnila kvetinačmi s jednotlivými semienkami a prikryla. Ako môžete vidieť na fotkách, ak nemáte kryt, tak kľudne ju môžte prevrátiť hore dnom. Síce krabice už boli rozbité ale pridala som aj zopár dier, keď bolo suchšie sem tam som orosila. Ak máte novú krabicu nemusíte robiť diery stačí
dať do nej kvetináče a prikryť. Polievajte raz za čas do spodnej časti, rastliny si zoberú koľko potrebujú. Pri väčších teplotách odkrývajte cez deň. Keďže tento rok je môj rok experimentov pestovania kvetov na rez a skúšanie viacerých nových odrôd, tak som potrebovala niektoré druhy vysiať vo väčšom. Na mieste kde budú paradajky v máji, som si urobila polytunel. Zatiaľ úplne amatérsky 4 drôty ohnuté a kúpená fólia a zopár dier. Keď je teplo, ráno otvorím z jednej strany a polejem na večer uzavriem. Už som vysiala cínie, slnečnice, dyne. Tento fóliovnik Vám urýchli pestovanie nie úplne ako skleník, ale predsa o 4 – 6 týždnov skôr ako keď sejete priamo. Taktiež ak pre letničky zo semienka máte už prichystaný truhlík alebo kvetináč, kľudne zasejte a prikryte igelitom a urobte zopár dier. Takto priesadky ostanú na stálom mieste akurát ich neskôr preriedite ak sú nahusto.Určite si poviete, že niektoré druhy nepotrebujú predpestovanie, ale po mojom minuloročnom nezdare so slimákmi už nenechávam nič na náhode a predpestuvávam všetko čo sa dá. Momentálne môžte zimnou metódou, ktorú som opisovala v janari v tomto článku siať všetky letničky a zeleninu, ktorá potrebuje teplo a sadí sa von v druhej polovici mája. Taktiež ešte stále máte šancu pokiaľ sú noci studené siať všetky trvalky a semienka čo znesú zimnejšie podmienky (kapusta,šalát,špenát,pór,cibula,kaleráb,kel).

Napíšte mi aké máte skúsenosti so zimným siatim alebo ocením rady do záhrady, ktoré máte overené a fungujú alebo nie. Ja môžem spomenúť, že siatie do vajíčkových kartónov alebo toaletých roliek sa u mňa neosvedčilo. Taktiež výsev z vlastných semien alebo od iných záhradkárov je oveľa efektívnejší ako z tých kupovaných.

Kedže je Veľkonočná nedeľa prajem Vám požehnané sviatky a radujme sa lebo Ježiš Kristus zmŕtvych vstal Aleluja.

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *